Werk en stageplaatsen

(* this is a page for our students and alumni – if you want to work with us or you want to do a traineeship at our Research centre, please contact the coordinator Ellen Poolman)

 

Hoe baan je jezelf een weg… naar je toekomstige baan?
Hieronder vind je een aantal tips, tricks en ook wat praktische voorbeelden van lopende projecten. Zo zie je hoe onze studenten hun kansen vergroten op de arbeidsmarkt en leuke praktijkervaring opdoen. Onderaan vind je ook concrete data en cijfers, alsook een aantal nuttige links van het loopbaancentrum van de universiteit van Leiden.

Dowload hier alvast de brochure

 

We beginnen eerst met een drietal “weetjes”:

  • Wist je dat 70% van de afgestudeerden binnen
    twee maanden een baan vindt? Dat is heel snel. Met een Masterdiploma gaat het nog sneller.
  • Wist je dat slechts 1 op de 10 afgestudeerden
    gaat lesgeven? Er zijn heel wat baankansen en verschillende sectoren waar je terecht kan na je studie!
  • Wist je dat stages en relevante (bij)baantjes heel belangrijk zijn bij het vinden van een baan?

 

Eerste tip: begin op tijd

Wacht niet tot na je studie om te gaan bedenken welke kant je op wil na je bachelor. Het is verstandig om al tijdens je opleiding te reflecteren over eventuele vervolgmasters en toekomstige werkplekken. Het is nuttig om jezelf te kennen, je passies en wat jou écht drijft. Jouw persoonlijke interesses en vaardigheden spelen een grote rol bij het kiezen van een baan die bij je past en waar je gelukkig van wordt.

Onze studenten en afgestudeerden onderschatten vaak hun eigen kennen en kunnen. In onderstaande afbeelding zie je wat de sterke punten zijn van onze afgestudeerden:

 

Tweede tip: Doe een Masteropleiding na je Bachelor

Het salaris en de schaal liggen beduidend vele hoger voor wie een masterdiploma heeft gehaald na de Bachelor. Dit is zichtbaar in onderstaande grafieken.

 

Derde tip: wat kan je dan concreet doen?

Blijf niet bij de pakken zitten, en ga proactief te werk: benut alle mogelijkheden die de opleiding je biedt om je eigen accenten te leggen: Loop je graag stage bij een krant of tijdschrift als redacteur? Of wil je de internationale communicatie van je favoriete Italiaanse modebedrijf verzorgen? Ga je graag aan de slag als vertaler? Waarom wachten tot na je studie?

Gebruik een aantal vakken uit je studiepakket om leuke werkervaring op te doen. Dit kan via een stage, maar ook via een aantal beroepsgerichte verdiepingsvakken (corsi monografici) of individuele tutorials.Je kan ook zelf aan een docent een creatieve  doe-opdracht voorstellen die je zelfstandig zal uitwerken (zie hieronder een aantal voorbeelden van lopende projecten).

(klik op de foto om onze studenten in actie te zien).

Vierde tip: ontdek de wereld

Met een erasmusbeurs kan je ook naar het buitenland (we hebben tal van studeer-en stageplekken in Italië die we kunnen aanraden: van Milaan, Trieste, Firenze, Palermo en zo veel meer). Maak hier gebruik van, want het is een once in a lifetime kans, waar je sterker en zelfverzekerder van wordt.

Lees hier leuke reis, werk en sudie-ervaringen van onze studenten: Esperienze Italiane 

Wil je toch niet naar het buitenland? Ook in Nederland zijn er tal van mogelijkheden, van stageplaatsen tot bestuurlijke ervaring binnenin de eigen opleiding en de studievereniging. Het is heel leuk om zo contact te maken met het werkveld, én het staat verder ook mooi op je cv!

Vijfde tip: kijk rond, stel vragen, laat je inspireren

Heb je geen ideeën over hoe je je best kan oriënteren op de arbeidsmarkt? Praat met mensen waarnaar je opkijkt, of wiens baan je super interessant lijkt. Vraag hen wat ze zo fijn vinden aan hun baan en wat de minder leuke aspecten zijn. Op die manier kan je jezelf projecteren en je activeert meteen ook je netwerk van familie, vrienden en kennissen.

Wist je trouwens dat 50% van de afgestudeerden hun eerste baan vindt door te netwerken en te praten met kennissen (eerste, tweede of derdegraads)?

Zesde tip: Maak gebruik van onze professionele kaders, netwerken en services

Als student heb je de luxe dat je kan terugvallen op reeds bestaande netwerken binnen en buiten de universitaire gemeenschap. Maak daar dan ook tijdig gebruik van. Neem gerust contact op met de docenten en studiecoördinator Italiaanse Taal en Cultuur
Of kijk op de website van het Leiden University Career Centre en krijg, helemaal gratis, advies, tips en contactgevens voor werk-en stageplaatsen.

Contacteer hiervoor zeker ook Loes Nordlohne (Loopbaanadviseur) L.Nordlohne@hum.leidenuniv.nl  en werk samen met Project Randstad (uitzendbureau) om een eerste baan te vinden tijdens je studie. Career Centre helpt je ook met het opstellen van een CV en met het voorbereiden van een sollicitatiegesprek.

Bekijk het online magazine www.baannajestudie.nl (NL) / www.jobperspectives.nl  (ENG ),  en lees het Arbeidsmarktonderzoek Geesteswetenschappen 2020 ALUMNI https://video.leidenuniv.nl/media/t/1_fzpovt6d