Studentesco: het studentenleven in Italië

Studentesco: het studentenleven in Italië
blog van Tatum a Trieste

Gruwelijke ontgroeningen, diepvries tosti’s uit de kantine en minimaal acht bier per avond. Het studentenleven is Nederland is zwaar, héél zwaar. Hoe zit dat in Italië?

Wie een taal leert, weet hoe belangrijk het is om met moedertaalsprekers te spreken. Het voeren van dialoog met de studenten is dan ook één van de belangrijkste activiteiten tijdens de lessen Nederlands. Een taak die ik (mijn bijnaam is Kwebbel) maar al te graag op me neem. Mijn favoriete gespreksonderwerp? Culturele verschillen tussen Nederland en Italië!

Mocht mijn favoriete podcast – de Italië podcast van BNR, hoe kan het ook anders – daar nu net een interessante aflevering over gemaakt hebben. Het gaat om aflevering nummer 131, genaamd ‘Studentesco’, waarin Eveline Rethmeier en Donatello Piras het studentenleven in Nederland en Italië met elkaar vergelijken.

Dat Nederlanders soms wel acht biertjes op een avond drinken, was voor mijn Italiaanse studenten een enorme cultuurshock. Ze vertelden mij dat ze bij de aperitivo wel alcohol drinken, maar dit meestal niet meer is dan twee Aperol Spritz, en niet dronken willen worden. Niét dronken willen worden? Wat is dan het nut van een feestje?

Het eten in de kantine, studie- en studentenverenigingen, mondelinge tentamens… in de podcast werden veel culturele verschillen aangekaart, maar mijn Italiaanse studenten waren het niet met alle uitspraken eens. Ik besloot, in het kader van schrijfvaardigheid, mijn studenten aan het werk te zetten. Ze moesten een brief schrijven aan Donatello en Eveline, waarin ze hun mening gaven over de inhoud van de podcast.

Die brief kwam er, en dat niet alleen: we hebben hem verstuurd. Hoe tof zou het zijn als onze brief zou worden voorgelezen tijdens de podcast? Wie niet waagt, wie niet wint. En we wonnen.

Toen ik een week later naar de universiteit wandelde en de nieuwste aflevering van de Italië podcast luisterde, maakte mijn hart een sprongetje. Ze hebben onze brief voorgelezen! Mijn geluk kon niet meer op, ik heb het fragment wel 10 keer opnieuw beluisterd!

Ben jij benieuwd naar het fragment? Via onderstaande links kun je de podcast luisteren. Tijdens de minuten (14:00-16:40) wordt onze brief voorgelezen.

https://www.bnr.nl/podcast/italie-podcast/10510944/136-italia-senza-bambini

https://open.spotify.com/episode/4Xpaj4CgntWD93T1LNjdH5?si=2a46a8e39e164216

——————————————————-

Geschreven door Tatum Paauwe

Terug naar hoofdpagina Tatum a Trieste