6 september 2023 – Studiemiddag over S. Franciscus

U kent hem waarschijnlijk al: de patroonheilige van Italië, de eerste bekende schrijver van de Italiaanse literatuur, de stichter van een invloedrijke bedelorde. Met zijn ideeën over de broederlijke verbintenis tussen de mensen en de natuur als schepping van God is Franciscus van Assisi bovendien een belangrijke figuur in het ecologisch gedachtengoed en in dat opzicht een echte “klassieker”, ook buiten de religieuze wereld. Maar wat kan hij betekenen voor de hedendaagse wereldburger, zo’n 800 jaar nadat hij zijn beroemdste werk, het zogenaamde Zonnelied, schreef? Daaraan wijdt de opleiding Italiaans een symposium op 6 september, ter opening van het academisch jaar.
Drie experts uit literaire, theologische en filosofische hoek belichten Sint Franciscus vanuit verschillende en complementaire perspectieven. De lezingen zijn in het Nederlands en zijn bestemd voor een breed publiek. De studiemiddag is voor iedereen toegankelijk. Deelname is kosteloos.
Locatie: Lipsiusgebouw (Cleveringaplaats 1, Leiden)/0.05.
Programma
13.15 uur  Welkomstwoord
13.30 – 14.15 uur Paul van Heck, “God, natuur, mens. Franciscus’ Zonnelied
Koffiepauze
14.30 – 15.15 uur Pier Tolsma, “De invloed van Franciscus op het denken in onze tijd”
Koffiepauze
15.30 -16.15 uur Willem Marie Speelman, “Alles wat de Schepper gezegend heeft zingt. Luister maar”
16.15 – 17.00 uur Rondetafelgesprek en afsluiting
17.00 uur Borrel
Inschrijving is niet verplicht, maar wordt op prijs gesteld. Aanmelden kan bij l.migliori@hum.leidenuniv.nl (het volstaat om “aanmelding symposium Franciscus” als onderwerp te vermelden).