De gierige Paashaas

De gierige Paashaas
blog van Tatum a Trieste

Ze zeggen dat Nederlanders gierig zijn, en dat is natuurlijk grote onzin.

Ik bedoel, het klopt dat we van jongs af aan een spaarrekening hebben en voor ieder koffietje een Tikkie sturen. Het splitten van de rekening heet niet voor niets ‘going Dutch’. En heb jij van mijn extra frietjes meegegeten? Dan mag je mooi meebetalen, vriend.

Nee, het enige wat wij Nederlanders delen, is de rekening. We strooien niet met onze centen, en dat is sterk in onze cultuur verweven. Zet de televisie aan en je kunt kiezen tussen ‘Een dubbeltje op zijn Kant’, ‘Hoeveel ben jij waard’ en ‘Waar doen ze het van’. Gierige Gerda heeft meer dan 87 duizend volgers op Instagram. Denk maar niet dat één of andere Vrekkige Valentina hier in Italië viral zou gaan.

Zelfs de Nederlandse paashaas is gierig. Urenlang moeten onze kinderen zoeken, úrenlang, om de minuscule chocolade-eitjes te vinden die we voor een prikkie bij de Hema hebben gescoord. Terwijl ze, uitgehongerd en natgeregend, door de modder ploegen, kijken wij vertederd toe. Ach, zo leren ze werken.

Italiaanse kinderen, daarentegen, krijgen een enorm chocolade-ei, spectaculair verpakt in allerlei vrolijke kleuren, waar ook nog eens een cadeautje in zit. Ze hoeven er niet voor te zoeken. Ze krijgen het gewoon, gewoon als teken van liefde.

Is het dan echt zo dat alle Nederlanders gierig zijn? Waar komt dit beeld überhaupt vandaan? Er worden verschillende oorzaken gegeven, zoals het protestantisme in het noorden versus het katholicisme in het zuiden. We kunnen ook Montesquieu bedanken: volgens hem zijn mensen in koude landen, door de afwezigheid van prikkels, rationeler. Ze zouden dan ook verstandigere beslissingen maken rondom geld. Maar Montesquieu was een Fransman, wat weet hij nu over de Nederlandse mentaliteit? Zijn theorie over onze portefeuille is misschien wel tot stand gekomen toen hij al flink wat pinot noir achterover had geslagen…

Heb ik, als Nederlandse in Italië, daadwerkelijk een verschil in gierigheid gemerkt? Wel een beetje, ja. Wanneer ik met Italianen wat ga drinken, wordt er van de rekening geen big deal gemaakt. De ene keer betaalt de een, de andere keer de ander, en het maakt niet zoveel uit. Van Tikkie hebben ze nog nooit gehoord. En als je, als vrouw zijnde, met een man uit eten gaat, moet je écht stevig in je schoenen staan om te ‘mogen’ betalen.

Of dit te maken heeft met gierigheid, weet ik zo juist nog niet. Ik merk dat Italianen over het algemeen wat relaxter zijn, wat minder punctueel en precies dan de Nederlanders. Dat geldt niet alleen voor uitgaven, maar ook voor op tijd komen…

Ik denk niet dat alle Nederlanders gierig zijn. Ik denk ook niet dat alle Belgen Bourgondiërs zijn, dat alle Britten ’s zomers verbranden of dat alle Russen hun eigen vodka brouwen. Ik heb inmiddels al een Italiaan ontmoet die geen Parmezaanse kaas lust en het Mexicaanse meisje met wie ik naar de bar ging, droeg geen sombrero.

En wat Pasen betreft? Ik zal, terwijl ik aan de Ponte Rosso van mijn koffietje geniet, denken aan alle  lieve kindertjes in Nederland, en hopen dat de Paashaas dit jaar wat vrijgeviger is.

Buona Pasqua!

 


Geschreven door Tatum Paauwe

Terug naar hoofdpagina Tatum a Trieste