Waarom zijn er zoveel Italianen in Leiden?

De Italiaanse nationaliteit is de meest voorkomende buitenlandse nationaliteit in Leiden.
Dat zegt dit artikel: Italiaans meest voorkomende buitenlandse nationaliteit in Leiden | leiden (unity.nu)

Daarnaast heeft in Leiden 32,2% van de inwoners een migratieachtergrond. Dit beide blijkt uit de Monitor internationalisering 2020. Deze monitor is onderdeel van de Visie Internationalisering, deze werd in september 2020 vastgesteld door de Leidse gemeenteraad.

Maar wie zijn nu die Italianen?

In het artikel Leiden ver-Italianiseert (journalistiekennieuwemedia.nl) lezen we dat de nieuwe lichting grotendeels bestaat uit hoogopgeleide mensen. Eén op de drie heeft een universitaire opleiding afgemaakt. Hun vertrek uit Italië veroorzaakt een zogeheten ‘brain drain’, een uittocht voor geschoolde mensen. Dat zij hun weg naar de sleutelstad vinden, is te verklaren.

Naast een sfeervolle, historische binnenstad biedt Leiden verschillende carrièremogelijkheden. Zo is er het Science Park, LUMC en op een steenworp afstand: ESTEC. Ook Universiteit Leiden lijkt een groot aandeel te hebben in het aantrekken van Italianen.
Dit geldt echter niet alleen voor Leiden. Rondom bijna alle universiteitssteden in Nederland verzamelen zich grote aantallen Italianen. De grootste groep woont in Amsterdam, gevolgd door Maastricht, Wageningen, Leiden en Delft.

Leiden wordt steeds internationaler. Het meest voorkomende niet-Nederlandse paspoort onder de Leidenaren, is sinds twee jaar de Italiaanse. Door de crisis in hun thuisland gaan ze elders op zoek naar werkgelegenheid. In Leiden is er genoeg keus.  

Sinds 2011 is het aantal Italianen in Leiden verdubbeld. In 2020 telt onze stad op 125 duizend inwoners, 1200 personen met een Italiaans paspoort. Daarmee verslaan ze de Duitsers, die de tweede plek innemen. Op drie en vier staan de Britten en de Chinezen, gevolgd door de Fransen, Spanjaarden, Syriërs en Amerikanen.

Bronnen