Zoveel Italianen zijn er in Leiden!

Al 4 jaar na elkaar is de grootste groep “internationals” in Leiden vertegenwoordigd door Italianen. Vooral Italiaanse dertigers (tussen 27 en 39 jaar oud) kiezen ervoor om in Leiden te komen wonen.

(bron : Leiden in Cijfers | Gemeente Leiden – Inwoners naar nationaliteit – Leiden)

Daarom is het ook niet vreemd dat er vele Italiaanse kinderen geboren worden en opgroeien in Leiden (tussen 0-17 jaar oud). In totaal hebben in Leiden 1.641 kinderen van 0-17 jaar een buitenlandse nationaliteit). (Bron: leidenkennisstad.nl)

 

Dit jaar is er, naast de stijgende aantallen van Italianen in Leiden, ook een opvallende stijging merkbaar van Duitse, Poolse en Oekraïense internationals. Check hier de cijfers (van links naar rechts) van 2020 tot 2023.

(bron: Leiden in Cijfers | Gemeente Leiden – Inwoners naar nationaliteit – Leiden)

In 2022 waren er 8 meest voorkomende nationaliteiten (naast de Nederlandse), in deze volgorde: Italiaanse, Duitse, Poolse, Britse, Chinese, Franse, Spaanse en Amerikaanse.

De Italiaanse nationaliteit blijft alsmaar stijgen. Op 10 jaar tijd (sinds 2012) is deze gestegen met maar liefst 88%. Waarvan 62% bestaat uit dertigers en veertigers. Hiervan is 39% tussen de 27-39 jaar oud en 23%

(Bron: leidenkennisstad.nl)

Wat niet meegenomen is in bovenstaande schema’s, zijn de naburige steden zoals Oegstgeest, Noordwijk en Leiderdorp – waar ook veel Italianen wonen).

(Bron: leidenkennisstad.nl)

Uit het rapport van Leiden, Kennisstad 2022, blijkt ook dat er erg veel studenten uit Italië naar Leiden komen om te studeren. De Italiaanse studenten vormen de grootste groep, na de Duitse.

Aan de universiteit van Leiden kan je als student ook kiezen voor de opleiding Italiaanse Taal en Cultuur. In deze driejarige bachelor leer je de Italiaanse taal spreken als een near-native (niveau C1/C2) en word je ondergedompeld in de cultuur, geschiedenis, politiek, actualiteit en vooral ook de literatuur, kunst, mode en design en de rijke taalvariatie van Italië.

Italiaans studeren kan aan drie universiteiten in Nederland: in Amsterdam, in Utrecht en in Leiden.
De meeste studenten kiezen voor Leiden en dit maakt dat Italiaans in Leiden meer dan de helft van het volledige nationale marktaandeel heeft (cfr. 55%, volgens de aanmeldingsmonitor juli 2023).

 

Bronnen:

https://leiden.incijfers.nl/jive?workspace_guid=da39c54e-5fad-4b08-b18e-55622a6390fb

Monitor internationalisering 2022: Leidse internationale gemeenschap in cijfers | VNG

Plan-van-aanpak-bij-de-visie-internationalisering-2021-2024-1.pdf (leidenkennisstad.nl)

Italiaanse taal en cultuur (BA) – Universiteit Leiden